Jak vybrat LED žárovku?

LED žárovky se pomalu stávají běžnou variantou při řešení osvětlení v domácnostech, kancelářích i provozovnách. Úsporný provoz i vysoká kvalita jsou nepopiratelnou předností a hlavními argumenty i pro výměnu stávajících zdrojů. Velkou výhodou je i jednoduchá montáž, velký výběr v designu a samozřejmě i možnost začlenění žárovky do již dříve instalovaných zařízení.

Při výběru LED žárovek není třeba složitý technický průvodce. Stačí se řídit jednoduchými body:

  • Patice žárovky
  • Síla světelného toku
  • Barva světla
  • Úhel vyzařování

Patice žárovky

Vybírejte podle technických parametrů vašich současných svítidel. Nejčastějšími rozměry jsou žárovky s paticí E27, E14, GU 5,3, GU10. Nicméně výrobci se snaží plně obsadit i atypické nebo méně frekventované objímky. LED žárovkou můžete okamžitě nahradit v podstatě jakékoli osvětlení. Pokud si nejste jistí podívejte na náš přehled patic žárovek.

Síla světelného toku

Ani zde není volba složitá. Laicky vybírejte sílu světelného toku jako odpovídající síle běžných žárovek rozdělených do řady 40W,60W,75W,100W, těmto hodnotám odpovídá světelný tok 415, 710, 935, 1340 lm. Do koupelny, kuchyně, nad pracovní stůl doporučujeme zářivost nejvyšší. Pro osvětlení chodby nebo pro místa s vyšším počtem zdrojů můžete nárok snížit a světelný proud příjemně rozptýlit.

Zajímavou možností pro práci se světlem v interiéru jsou také LED žárovky reflektorové. Opravdu výrazný proud světla dokážou soustředit a nasměrovat. U technologie LED se můžete spolehnout na vydatnou svítivost i u slabších nebo menších zdrojů. Nemusíte se obávat, zvolená síla světelného toku vždy bude dostatečnou náhradou nebo dokonce původní zdroj předčí.

Barva světla

Na rozdíl od běžné žárovky vám LED technologie dají víc možností. Barva světla zásadně určí atmosféru v místnosti. Teplá bílá (2700K) je nejčastěji volena pro domácí osvětlení, navozuje klid a je velmi příjemná pro oči. Neutrální bílá (4000K) je vhodná pro veřejné prostory a neruší vyznění barev interiéru ani nezkresluje. Studená bílá (6000 K) perfektně rozliší každý detail osvětlované plochy nebo předmětu.

kelviny 1

Úhel vyzařování

A opět další velká výhoda oproti běžným žárovkám. LED žárovky můžete vybírat s různě velkým úhlem vyzařování světla. Můžete mnohem efektivněji se světlem pracovat a světlo využít. Pokud chcete dosáhnout příjemného nenápadného rozptýlení světla po velké ploše interiéru – doporučujeme místnost osvětlit lustrem s LED žárovkou s úhlem vyzařování alespoň 240°. Světlo navodí příjemnou atmosféru a dobrou viditelnost.

Naopak pro soustředění světla na malou plochu, například od lampičky na čtení, je lépe volit úhel menší – 180°. Menším úhlem svícení dosáhnete větší intenzity. Můžete tedy volit i méně vydatné zdroje se stejně efektivním výsledkem. Nebo naopak lépe využít možností nasvícení části místnosti, optického oddělení pracovní plochy od obývací.

bodovky Bathroom8

 

Neméně důležité je i dobře zvolit výrobce žárovky. Dobrý prodejce LED svítidel by vám měl vždy doporučit spolehlivého výrobce s garancí dlouhé životnosti, tedy nejméně 2 roky. Zpracování výrobku se odráží na odolnosti a výdrži. Tak jako i u jiného elektro zboží se rozhodně vyplatí nepodlehnout neznámým značkám nebo nápadně nižší ceně. Obal výrobku by vám měl srozumitelně poskytnout veškeré důležité informace o zpracování, záruce, vydatnosti i barvě záření, energetické spotřebě i zemi původu.

Budoucnost osvětlení patří LED žárovkám. Vybavení celé domácnosti nebo kanceláře novým druhem osvětlení je relativně malou investicí, která se vám navíc velmi brzy vrátí ve znatelné úspoře na spotřebě energie. Nemalou výhodou je i dopad na kvalitu osvětlení. Lidské oko je velmi citlivé a kvalitní příjemné osvětlení vám přinese i úlevu zdravotní. Myslete na své zdraví a komfort při práci. Výměna žárovek není složitá. Naopak více možností v barvě světla i jeho úhlu vám dává více možností jak interiér pozměnit a lépe uzpůsobit svým potřebám.